Vàrem néixer a Valls, al nucli antic, en una casa que fa cantó entre el carrer del Call i el carrer dels Jueus, això va fer que el campanar del nostre poble, tan alt i punxegut, ens fes ombra des dels primers passos. A més, Valls és la ciutat bressol dels castells, la plaça del Blat, també molt a prop, és la capital del Món casteller.

Estem segurs que això marca qualsevol, i no en som una excepció; Des de sempre hem mirat amunt, cap al campanar, cap a l'enxaneta, cap a la muntanya
...



dimarts, 14 de juny del 2011

Jánovas, per l'Adam Picon.





Avui l'Adam envia unes imatges de l'església de San Miguel de Jánovas (comarca de Sobrarbe, Osca). Per a qui no hagi sentit mai la història d'aquest poble, recomana un cop d'ull al següent blog: http://janovasnorebla.blogspot.com
En tot cas, s'han fet diversos documentals sobre el poble. Ens en fa cinc cèntims, ja que el campanar és l'excusa perfecta per fer-se ressó del tema.
Aquest poble va ser expropiat en la seva totalitat arran dels plans de creació d'un pantà cap al 1951 i que es va materialitzar amb el
B.O.P. de 28-12-1961. Aquests béns van passar a l'empresa que hauria de realitzar el pantà. Això no passa de ser una història que hem vist en moltes ocasions si no fos pels mètodes que va emprar el règim: dinamitar la majoria de cases per a que no es poguéssin fer servir quan encara la gent es resistia a marxar, fins i tot es va intimidar a la població disparant contra les cases, si feu una passejada pel poble encara es poden observar els impactes de bala a les façanes de les parets.
Però, què va passar amb el pantà? Que mai es va fer! Cap als anys 90, una associació de veïns lluïta per a la restitució dels béns i la derogació dels drets per a fer el pantà. Això últim ja es va aconseguir amb sentència judicial (any 2005). Bé, en qualsevol cas, teniu la web del blog on trobareu tota la informació.
Pel que fa a l'església de San Miguel, és del s.XVI però té origens romànics del s.XIII, com ho demostra la portalada romànica que es troba a la població de Fiscal, ja que es va canviar de lloc preveient que el poble desapareixeria.

Moltes gràcies, com sempre molt interessant, Adam.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada